onsdag 29 augusti 2012

Traildrömmar.....om Skåneleden!

Svårt att springa med joggingvagnen här...

Jag dagdrömmer om trailrunning. Min verklighet de senaste dagarna har mest varit asfalt. Jag har kört dubbelpass både under måndagen och tisdagen. Första dagen blev det 2 ggr 10 km, lugnt tempo  med barnen i joggingvagnen och min hund vid sidan om. Identiska rundor där underlaget var asfalt och grusväg. Igår blev det en morgonjogg, åter med joggingvagnen och hunden. På kvällen var det träning med IF Rigor. Då sprang vi 4 ggr 1500 m på en kuperad motionsslinga. Som vanligt blev det ett hårt och bra pass. Intervallerna snittades i 4-tempo och totalt blev det ca 12 km i 4.35 min/km. Den totala mängden löpning på två dagar blev ungefär som ett marathon.

Vackra vyer längs Skåneleden. Bild från kajak.nu
Helgen som var, spenderade jag och min fru i Båstad. Inte för löpning utan som gäster på ett mycket trevligt och vackert bröllop. Som löparnörd insåg jag dock att det i Båstad finns fantastiska möjligheter till fin trailrunning. Genom staden går Skåneleden. Du kan t.ex springa från Båstad till fina Hovs Hallar och sedan vidare till Torekov eller vice versa. Det får nog bli ett projekt för mig i framtiden. Tills vidare fortsätter jag att dagdrömma....



fredag 24 augusti 2012

Kantarell-löpning!

Igår gjorde jag åter en joggingvagnskombo, d.v.s först en kortare morgonlöprunda med barn i vagnen och hund i koppel. Sedan hem igen där jag lämnade allt till min fru. Jag hade redan förberett pannkakssmet till frukost. Själv tryckte jag i mig en chokladboll innan jag fortsatte min löprunda, fast nu solo. Då jag inte bestämt mig hur jag skulle springa, blev det lite av "random running". Totalt blev det 20 km. Jag hittade lite nya fina stigar och på en av dem växte det massor av skogens guld - kantareller. Tyvärr hade jag inget att plocka dem i. Men jag berättade om stället för mina svärföräldrar och idag kom min svärmor förbi med skörden. Fantastiskt trevligt- ibland lönar det sig lite extra att våga springa på nya stigar.

onsdag 22 augusti 2012

Backintervaller!

Hej och hå - jobba på!

Igår var det tisdag och träning med IF Rigor. På programmet var det backintervaller. Det är något som jag har en viss hatkärlek till. Dels tycker jag att backintervaller snabbt ger mjöksyra och sedan kan det vara ganska mentalt tungt att likt Sisyfos (bilden ovan) försöka besegra samma backe om och om igen. Oftast är det lätt att undvika det som man tycker är tufft eller jobbigt och bara träna på det som känns bra eller det som man själv är bra på - men nu var det bara att ta tjuren vid hornen och kämpa på. För backintervaller är bra för mig - det stärker viktiga lårmuskler, samtidigt som det ger en hel del träning för syreupptagningen. Dessutom har jag läst någonstans att backintervaller "konserverar" träningen, d.v.s leder och ligament m.m. hålls i form trots uppehåll i träningen. Därför får det nog bli mer backintervaller framöver när min föräldrarledighet är över.

Totalt blev det 9 km löpning varav ca 6 km backe. Intervallerna bestod av en brantare backe, som tog ungefär en minut att besegra, sedan en kortare paus för att fortsätta springa en kortare och inte så brant sprintbacke ( ca 30 sek ). Därefter joggvila ned för att börja om på nytt. Det blev rejält svettigt, mycket mjöksyra och idag har jag en skön träningsverk i benen. Som sagt - mer backintervaller till folket..............här följer en länk med tips om backintervaller!

lördag 18 augusti 2012

Provlöpning av Risveden Terräng!

risvedenterrang.se

Gruppbild från Risveden Terräng
I torsdags var jag och provsprang Risveden Terräng. På vägen till Sjövik plockade jag upp Jonas, en duktig Solviking som bloggar på vagentillmal.blogspot.se. Vi möttes av ca 40 stycken löpare som ville testa banan den här fina sensommarkvällen. Banan är 17.7 km, innehåller 22 backar och totalt 225 höjdmeter.

Efter ett obligatoriskt gruppfoto gav vi oss av. Ganska snabbt delades vi automatiskt upp i grupper efter hastighet. Jag hängde på en tätklunga på ca 7 personer. Trevligt med social löpning, prata löpning och att träffa nytt folk. Egentligen hade jag tänkt att det hela skulle bli en ganska lugn distans i kuperad terräng i runt 5.15-tempo. Nu landade de första 6 km i ca 4.35-tempo, men det kändes lätt och dessutom var det ganska flackt och mest fin grusväg och en del vacker lättlöpt stig. Banan följer för övrigt en svart/vit-markerad led, vilket gör det möjligt att springa banan på egen hand. Det gäller dock att vara lite uppmärksam på vissa ställen, vilket jag missade i slutet.

Efter ca 6.5 km dök den berömda backen eller "väggen" upp. Där blev det en blandning av gång och lätt löpning uppför. Undrar hur backen känns på tävlingen, då man säkert har lite mer syreskuld i kroppen? På toppen pustade vi en stund och tittade på utsikten innan vi gav oss av igen. Nu hade gruppen desimerats till fyra personer. I täten sprang en herre i övre medelåldern, eller minst 10 år äldre än mig. Han höll verkligen upp tempot och hade en grym teknik, framförallt i nedförsbackarna. Troligen hade han nog avverkat några mil trailrunning i sina dagar. Det ger en själv lite hopp inför framtiden. Efter ca 11.5 km löpning var det en vätskekontroll. Där pausade vi i några minuter innan vi sprang vidare. En bit gick på fin teknisk stig och sedan blev det en del löpning på traktorstigar. Här tyckte jag att tempot blev lite för högt för ren träning och jag släppte de tre löparna framför mig. Därför blev det sololöpning den sista biten. Jag koncentrerade mig på att springa med rätt teknik i uppförsbackarna och på att våga släppa loss nedför.

Här är ett klipp där Kilian visar lite teknik för ned och utförslöpning. Möjligen eller troligen har jag länkat till den tidigare, men den är värd att se flera gånger.


När det är ca 4 km kvar av banan, lämnar man skogen och de tekniska stigarna. Resten består mest av lite snabbare transportsträckor. Här kunde jag gasa på lite och någon km sprang jag i 4-tempo. I en nedförsbacke missade jag i farten att jag skulle svänga vänster i en korsning och jag hamnade nere i Sjöviks samhälle innan jag insåg missen. Det blev till att vända och när jag kom i mål på ganska möra ben hade jag fått ca 2.5 km löpning i bonus. Hela rundan för mig blev 20.14 km och 4.57-tempo i snitt. Enligt min Garmin hade jag fått till 271 höjdmeter.

Det är ett mycket trevligt initiativ med en provlöpning och som helhet blev det en riktigt lyckad träning. Mitt intryck av banan är att det är en vacker bana med en bra mix av teknisk stig, utmanade backar och lättare transportsträckor. Banprofilen och löpningen liknar ganska mycket den som var på Lerum Vildmark. Ser redan fram mot tävlingsdagen! Den här typen av löpning är ren och skär glädje.....



onsdag 15 augusti 2012

Swimrun och lite nya mål!


De senaste dagarna har jag bl.a. hunnit med ett klassiskt pass för mig med joggingvagnen. Det består av en lugn löprunda på ca 12.5 km som oftast sker på förmiddagen. Den här gången var vagnen bara lastad med ett av barnen och därför var löpningen ovanligt lätt.

Igår var jag med på IF Rigors tisdagsträning. Innan träningen hade jag dock en klipptid och för att hinna till Tingbergsvallen i tid valde jag att ta på mig löparkläderna innan klippningen. När jag var färdigfriserad var det bara att betala, slå på min Garmin och springa iväg. Den här gången var vi bara 3 stycken löpare i sommarvärmen. Vi fick dock till ett bra kvalitetspass med 5 * ca 750 meter terrängintervaller och som avslut sprang vi 4 ggr i en kortare brantare backe. Med upp och nedjogg blev det ca 10 km. Även under det här passet hade jag en lätt känsla trots en hel del mjölksyra.

Kanske är det en stigande formkurva? Hoppas det!!!
Stigande formkurva!

Gällande huvudrubriken - swimrun - är den där p.g.a att jag i förra veckan fick ett förslag från Linus att vi skulle ställa upp i nästa års upplaga av Öloppet. Då jag inte är en utpräglad simmare behövde jag lite betänketid. Men nu har jag bestämt mig för att hänga på. Det behövs lite utmaningar i livet. Jag tycker att swimrun, d.v.s simma och springa i den utrustning du har med dig verkar vara riktigt roligt och utmanande. Simning är också bra som alternativ träning till löpning och dessutom kan en löprunda få lite andra dimensioner om jag lägger in en och en annan vattenövergång. Därför har jag redan börjat jaga plats i en crawlkurs. Det här kan bli intressant...:-)

söndag 12 augusti 2012

Enkelheten med löpning!

När folk får frågan om varför de springer, brukar svaret ofta bli - för att det är enkelt. Bara att ta på sig skorna och ge sig ut.
Idag blev det en helt spontan löprunda för mig. Jag var / är vid havet i Tjolöholm med familjen. Barnens morföräldrar dök upp och vipps öppnade sig en möjlighet för lite löpning. Det blev en vacker lugn runda på 6.2 km längs havet på fina tekniska stigar. Jag sprang med bar överkropp i riktig Anton Krupicka stil. Härlig frihetskänsla! Avslutade det hela med ett dopp i havet och sedan lite picknick. Ibland är det verkligen enkelt att springa.

torsdag 9 augusti 2012

Adidas AdiZero XT4

Idag har jag hunnit med två pass. Först blev det terrängintervaller 3 ggr 2200 m på en riktigt fin slinga som mest bestod av kuperad stig och passager genom kohagar. Totalt med upp och nedjogg ca 11 km. På kvällen sprang jag, min fru och hunden en lugn vacker runda på 6 km i solnedgången. Nästan som att springa i slutet av en film. Båda passen sprang jag med mina nya terrängskor Adidas AdiZero XT4. En kort sammanfattning av dem är att de känns grymt bra. En sko som finns på foten utan att det känns. De bara är där och gör sitt jobb. Inget skav eller annat skräp. Sånt gillar jag. Lovar att återkomma med en längre rapport efter utförligare tester av skon.

måndag 6 augusti 2012

Den perfekta löparkombon!

Det har gått några dagar sedan jag skrev mitt senaste inlägg. Det har varit en hel del annat som har tagit upp min tid. Jag har bl.a. varit i Stockholm och jobbat och där blev det definitivt inte tid för någon löpning. Roligaste under den sista tiden har dock varit att min yngsta dotter, helt själv har gått hela sex steg.

Jag har tidigare skrivit om att jag har haft problem med att få tiden att räcka till för långpass. Nu har jag dock hittat den perfekta mixen / kombon för att fixa långpassen. Förra torsdagen steg jag upp med barnen och min fru fick sovmorgon. Jag gav barnen välling, klädde på dem och slängde på mig löparkläderna. Lastade barnen i joggingvagnen och sprang en runda på en mil. När jag kom hem hade min fru vaknat och jag lämnade barnen till henne och tog sedan hunden och sprang ytterligare ca en mil. Voila, helt plötsligt hade jag luftat barnen, rastat hunden och själv fått ett långpass. Dessutom var dagen fortfarande ung. Perfekt!

Avslutar dagens inlägg med ett klipp från ett lopp som jag tycker verkar intressant.......