fredag 30 november 2012

Springa med Mustafa Mohamed.

"Musse" och en förvånad jag....

Som sagt den här månaden har för mig inneburit en rekordlåg mängd löpning men samtidigt en rekordstor andel simning. November månad har också varit en tung månad med tråkiga besked i min närhet. Löpning och träning i allmänhet blir då en bra ventil och möjlighet till eftertanke.

Månaden fick dock ett riktigt trevligt avslut. Jag fyllde 40-år och dagen började med en överraskning från min fru. Jag har tidigare i bloggen nämnt Mustafa Mohamed och använt samma rubrik fast då lite skämtsamt eftersom jag råkade springa i ett lopp som "Musse" var dragplåster i. Jag hade också förmånen att se en uppvisning av en formidabel Mustafa under Finnkampen.

Min fru hade snappat upp det här och hade i smyg på något sätt ordnat en exklusiv träning med Mustafa. Under morgonen på min födelsedag tyckte min fru att vi i familjen skulle göra en gemensam löprunda i Skatås. Jag tyckte det lät lite konstigt. Dessutom hade jag redan firat med ett glas bubbel. Men som inbiten löpare säger man inte nej till ett sådant förslag. Vi packade ihop familjen och åkte till Skatås i ett kyligt men väldigt vackert väder. På vägen säger min fru att jag inte skall springa med henne utan med Mustafa. Jag trodde inte riktigt på henne då, men blev samtidigt ganska nervös. Springa med "Musse"..........hur gör jag då och hur skall jag fixa det.

På plats i Skatås så står det faktiskt en helt riktigt och livs levandes Mustafa och väntar. Han går igenom dagens träning och jag presenterar mig lite lätt. Därefter springer vi ut i vackra Skatås. Vi börjar med en lugn uppjogg på 3km och hinner småprata lite. Löpare i allmänhet brukar vara trevliga människor men Mustafa är verkligen väldigt ödmjuk och sympatisk. Efter uppjoggen blev det lite löpskolning och några stegringslopp. Sedan hoppade Musse, som för övrigt tre dagar tidigare sprungit Florens maraton endast sex sekunder från sitt personbästa, upp på en cykel för att coacha mig under en intervallstege. Den var på 3,2,1-min med en minuts joggvila mellan och stegrande fart. Jag fick springa två serier och sedan hängde Musse med på en sista 3-minutare. Det hela blev ett givande och ganska lagom tufft pass. Jag fick med mig en del matnyttiga tips t.ex. att ibland strunta i klockan och lära mig springa på känsla (och gradera den). En ytterligare dimension var naturligtvis känslan att springa ihop med en stor löparförebild och se blickarna från de andra löparna vi mötte. De måste undrat vem jag var? Verkligen en toppenöveraskning, motivationshöjare  och upplevelse. Jag lovade att återkomma på min 50-årsdag......

fredag 16 november 2012

Simma lugnt!


Den här månaden har hittills inte handlat så mycket om löpning eller bloggen. Det har faktiskt varit ganska skönt med ett mindre uppehåll, för nu börjar jag känna ett sug efter löpningen igen. Dessutom är det annat i min närhet som har tagit kraft, tid och energi. Det är både jobbiga och tråkiga saker men också sådant som är positivt.

Några timmar i bassängen har det dock blivit. Jag har hittat vissa likheter mellan löpning och simning, men mest handlar det om helt skilda världar. Simning eller crawl handlar väldigt mycket om att öka sin effektivitet genom att förbättra sin teknik. Löpning är mer pannben, bara att mala på, öka farten och lite mindre teknik. Vatten är som bekant betydligt tätare än luft och ger därmed mer motstånd och det motståndet besegras främst med bra teknik. När du springer är det bara att andas precis när och hur du vill. Under crawl med huvudet under vattnet blir andningen lite mer komplicerad. Andningen under crawl är något som jag precis har börjat knäcka koden för.

Löpning är för mig bl.a ett snabbt och lätt sätt att rensa huvudet, tänka och samtidigt få energi. Att crawla blir troligen ett suveränt komplement. När jag är under vatten, stängs världen ute och det enda jag tänker på är min teknik och andning. Jag slipper vardagsbruset och stressen. Det ger mig ett skönt lugn.

Jag börjar redan se fram mot våren och sommaren då jag kan komplettera löpningen och simningen fullt ut. Tänka att först springa runt en sjö eller mot havet för att sedan hoppa i vattnet och simma vidare. Ingen mobiltelefon eller annat som stör. Det kommer att bli grymt!

torsdag 8 november 2012

Streamline, väderkvarnen och krattan!


Är inte namn på något löppass eller löpskolning. Den senaste veckan har det inte blivit mycket löpning. En rejäl förkylning har satt stopp för det. I tisdags var jag dock kry igen och kunde därmed vara med på min första lektion i crawl som hölls av Triathlon Väst. Att kunna crawla är en av nästa års mål, nämligen att börja med swimrun och förhoppningsvis stå på startlinjen till Öloppet.

Första lektionen gav mersmak och trots att jag i princip aldrig har utövat crawl kände jag att det fanns ett visst hopp för mig. Mycket p.g.a. duktiga och inspirerande instruktörer som bl.a. lärde oss teknikövningar som väderkvarnen och krattan. Redan i kväll är det dags för en ny tvåtimmars lektion. Skall utveckla min streamline och ta ett steg till mot att bli en crawlmaskin.......