söndag 20 januari 2013

DNS


Det blev inget Sandsjöbacka Trail Marathon för mig idag. Mitt livs första DNS (did not start) är ett faktum. Influensan satte obevekligen stopp för min start. Blev förkyld i måndags och hoppades verkligen att vila skulle göra mig bättre, men jag har bara blivit sämre under veckan. Verkar vara en riktigt seg historia.

På morgonen vid 07.50-tiden stod jag inne i mitt hus och tittade ut genom fönstret. Utanför var det minus 12°C och mörkt. Där med löparkläder, buffar, mössor och pannlampor sprang ett pärlband med löpare förbi längs med Kungsbackaån. Löparna sprang med bestämda steg framåt och såg målmedvetna ut. Själv var jag helt stilla, iförd morgonrock, hade snörvlande näsa, lätt huvudvärk, frossa och var ganska tom i huvudet.

Jag borde varit en av dem som sprang förbi, men nu blev det inte så. Visst det är inte jordens undergång och jag hade inte grämt mig om det bara hade varit en vanlig miltävling på asfalt, det finns ju ändå ganska många av dem. Men den här tävlingen är på något sätt unik. Det krävs ett visst mått av förberedelse, både i träning och planering. Nu är det ett helt år till nästa gång - en oändlig tid - i alla fall sett ur ett barns perspektiv.

Hoppas att de flesta som sprang idag fick en givande men utmanande löptur och en härlig dos av natur. För övrigt hade visst vargen precis hälsat på i Sandsjöbacka och tagit med sig en get. Allt enligt http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1227194--vargen-ar-i-halland-.

Här är en film från de sista 7 km....ingen dans på rosor.

måndag 14 januari 2013

Getryggen!

Trappintervaller...

Getryggen!
Den gångna veckan har jag hunnit med ca 46 km löpning i ganska blandad form. En lugn distans med hunden och en seg runda med joggingvagnen. Jag har också sprungit tuffa backintervaller på löpbandet och en ganska lugn pannlampslöpning. Veckans höjdpunkt var dock en runda upp på getryggen i Skatås. Jag och hunden sprang delvis efter den karta som jag visade i mitt förra inlägg. Rundan bjöd på utmanade kuperad terräng med inslag av t.ex trappor och mossar. Jag börjar känna igen ganska stora delar av terrängen runt Skatås numera och tycker att det är riktigt skönt att ibland vika av från de vanliga motionsspåren. Just under den här rundan kände jag mig extremt fri och löpningen gick väldigt lätt. Dagens tips blir därför - våga vika av från dina vanliga rundor och även din komfortzon.....

Skatåsmilen med pannlampa.

onsdag 9 januari 2013

Betala för löpning?

Gratisrunda i Skatås från Salomon Trail Tour

Begreppet trailrunning har varit på många löpares läppar ett tag nu. Givetvis börjar det då också dyka upp föreningar eller hemsidor som ordnar betalträningar, d.v.s att du får betala för att springa i grupp. Ett exempel är Team Nordic Trail som bl.a. i Stockholm ordnar ett trailpaket för 1695 kr. I paketet ingår det 25 träningstillfällen, två startplatser i STT och naturligtvis en funktionströja. I Göteborg finns det Trailworks där det kostar 1200 kr för 8 ggr, avgiften inkluderar en start i Salomon Trail Tour Skatås och även här den obligatoriska funktionströjan. Vill du gå på enstaka pass kostar det 150 kr/tillfälle.

Jag har inget emot funktionströjor och förstår att det ofta ligger duktiga löpare och eldsjälar bakom de här erbjudande. Sysslar du tillräckligt länge med en sak du brinner för och lägger ner mycket fritid på det så blir det kanske ett naturligt steg att börja tjäna pengar på ditt intresse. Jag har också full förståelse för att så kallade löparresor kostar pengar, då det ligger planering och research bakom resorna. Möjligen finns det en liten uns av avund hos mig och självklart låter kurserna roliga, men skogen är faktiskt gratis. Dessutom är trailrunning ingen magi eller något ouppnåeligt.

Med andra ord finns det budgetvarianter:

Vill Ni springa trail i grupp är det bara att samla ihop ett gäng löpare eller hänga på en redan existerande träningsgrupp. Det är bara att scanna av facebook, jogg.se eller andra sociala medier. Ett annat ofta billigt alternativ är att gå med i t.ex en orienteringsklubb. Där kan du för några hundringar per år få massor av löpträning på stigar, obanad terräng och mossar.

Som jag tidigare i bloggen nämnt, börjar fler och fler av löpartävlingarna ha provlöpningar av banorna en stund innan tävlingsdags. Bara att kika in på deras hemsida och sedan dyka upp utsatt tid. Självklart gratis och ofta ingår det vätskekontroll under löprundan och/eller fika efteråt.

Idag gav jag mig ut på en otroligt tung milrunda i segregn. Inte trail utan löpning på fast underlag med barnen i joggingvagnen och hunden vid sidan om. Det som ändå fick mig ut var att jag lyckades få på mig löparkläderna och att hunden ändå behövde rastas och frisk luft är nyttigt för barnen. Tur att jag inte hade betalt för just den rundan.

Själv tänker jag i snar framtid prova rundan i karta ovan. Bara att skriva ut karta och plita ned lite stödanteckningar. Sedan springer jag ut i skogen och får helt gratis en hel del höjdmeter och på köpet lite egenstudier i kartläsning och förhoppningsvis härliga naturupplevelser.

Skogen är fri och gratis!torsdag 3 januari 2013

Trail Running i Sandsjöbacka!

Teknisk stig?

Passage vid Grönabur - SwimRun?
Förra årets stora tema för mig var joggingvagn. Därför kändes det ganska bra att börja även det nya året med en hurtig runda med vagnen. Igår däremot bytte jag bort vagnen och asfalten mot lite finare underlag. Finare och finare, det beror på vad som uppskattas av betraktaren eller i det här fallet löparen. 

Jag och min hund begav oss till naturreservatet Sandsjöbacka. Vi parkerade bilen vid Kyrkobyn Dala och sprang sedan på bl.a Sandsjöbackaleden upp och runt Sandsjö, vidare tillbaka till utgångspunkten. Vi avverkade andra ord en del av Sandsjöbacka Trail Marathon. I loppet ligger den första (av två) vätske/förtärings-stationen vid just Sandsjö. Mitt mål med dagen var att få lite stiglöpning i kroppen och fokus var på tid ute, inte tempo eller hög puls. Min specifika träning på sistone inför just det här loppet har inte varit imponerande.

Rundan kan sammanfattas med lera, vatten, is och en blandning av dem. Rejält teknisk löpning runt 1 h 50 min och en bra genomkörare för benen och knoppen. Det gick inte att glida iväg i tankarna för då var genast en rot eller en sten där och satte fällben för mig.

Imponerande natur norr om Sandsjö!

Vid Grönabur var det ett mindre hav som mötte mig. Isen bar ungefär halvvägs sedan hade det blivit isbad om jag fortsatt. Jag vände därför och sprang bakhållet eller via leden upp till den norra delen av Sandsjö och sedan söderut över vidderna tillbaka till motsatt sida av "havet vid Grönabur". Leden vid Sandsjö var för övrigt också rejält blöt och hal. Jag är glad att jag hade valt dubbade skor. Förhoppningsvis blir det kallare, gärna lite snö till tävlingsdagen och när jag ändå håller på - varför inte en klarblå himmel. 

Hellre springa på is och ha det glatt än i lera och sörja......Halt och blött men ändå fantastiskt roligt!