torsdag 28 februari 2013

Rigoröst jobbigt och lågpulsträning

Gråmulen lågpulsdistans.

Det var ett tag sedan jag tog mig till IF Rigors tisdagsträning. Det är en del annat som kommit emellan. För övrigt har jag tidigare haft en föreställning om att namnet Rigor kommer från rigor mortis d.v.s likstelhet. Lite morbidt men ändå ganska fräckt namn. Troligen skall dock namnet härstamma från begreppet rigoröst och att träna rigoröst hårt. 

I tisdags blev det äntligen ett pass med klubben. Det blev en slags pyramidintervaller 350m, 450m, 1 km, 1km, 450m, 350m med ganska kort vila. De sprangs mellan 3.20 min/km och 3.50 min/km. Kan inte påstå att det var rigoröst jobbigt, men det kändes verkligen att det var ett tag sedan jag körde intervaller i lite högre fart och högre puls.

Idag blev det en lugn lätt distans på strax över 14 km tillsammans med hunden. Snittpulsen låg på behagliga 150bmp. För övrigt verkar begreppet lågpulsträning vara på modet igen. Antar att det är ungefär detsamma som en lätt distans, d.v.s springa i behagligt prattempo. Har ingen aning om vad förespråkarna för lågpulsträning har för tankar eller om vad metoden skall ge för reultat. Men det är ganska skönt med en träningsform som är lugn då samhället i övrigt mer och mer bygger på snabba resultat. Du skall gärna få toppresultat på bara 20 sekunders träning per dag o.s.v. Själv fortsätter jag nog bygga min egen löpning på känsla och variation. 

Men är det någon som har lite idéer eller tankar om lågpulsträning är det bara att kasta in en kommentar.

Nu bryter jag för lite reklam...:-)

Sedan har jag idag bytt träningskedja och tränar nu på Actic. De har just nu och några dagar till en kampanj där du får upp till 50% rabatt på ditt kort om du har ett ICA-kort. Perfekt för mig då det i deras kort även ingår entré till simhallen d.v.s för mig blir det löpband - simhall - löpband......

Sedan kan jag också tipsa om att fruugo.se för tillfället säljer skon Brooks Green Silence för bara 293 kr. Skon har många anhängare. Om jag beställt den? Kanske....

På återseende!



torsdag 21 februari 2013

Bekväm trail


Trailrunning är svårt att köra inomhus på ett löpband. Men vem vet, i framtiden kanske det finns ett trailrunninglöpband. Jag har bestämt mig för att försöka springa minst ett pass i veckan på stig eller i terräng. Idag blev det en kort och ganska bekväm runda ovanför Jonsered. Jag sprang med hunden på en bit av Bohusleden och Vildmarksleden. Bland trailfrälsta löpare pratas det mycket om hur många höjdmeter man har besegrat. Den här rundan bjöd inte på så många segrar över höjdmetrar då den var relativt flack. Däremot handlade den om att att besegra is, då det var extremt halt. Dubbade skor var ett måste. Solen lyste och löpturen gav massor av D-vitamin, energi, frisk luft och natur - trots avsaknaden av backar........

Den obligatoriska och löjliga fotbilden!
och naturligtvis filmen........men jag har verkligen den
ultimata haren!!!!

onsdag 20 februari 2013

Bekväm Swimrun

I går blev det ett bekvämt men ändå ett bra kvalitetspass. Det bekväma låg i att jag sprang inomhus på ett löpband och sedan tog en dusch  för att kliva över till bassängen i samma byggnad. I bassängen blev det 30 minuters crawl med fokus på teknik. Den här gången kändes det riktigt bra. Jag sträckte ut, hade breda tag och andningen funkade. Det kanske berodde på att jag var extra avslappnad efter löpningen. Löpbandspasset var en klassiker, ett tröskelpass bestående av 15 min lugn jogg följt av tre serier med 10 min i  4 min/km-fart. Mellan varje serie hade jag fem minuter joggvila. Totalt alltså en timmas löpning och en tillryggalagd sträcka på 12.7 km.

Nästa gång kanske jag skall lägga på lite löpning efter simningen. Allt för att få den där riktiga swimrun-känslan.......hur riktig den nu kan bli inomhus!






torsdag 14 februari 2013

Bohusleden från A till B

Som Icebug-reklamen!

Idag blev det ett A till B-pass, d.v.s att springa från en punkt till en annan. Ett trevligt sätt att springa på då det känns mer genuint och ursprungligt. Mental är det också skönt, dock kräver det en viss logistik. Jag och en kollega sprang med våra hundar från Jonsered till Skår. Rundan började på Bohusleden vilken vi sprang på ner till Kåsjön. En bit in i Skatås bestämde vi oss för att vika av från leden och springa vidare på den svart/vit-markerade 18-km slingan ner till Bertilssons stuga. På Skatås sidan blir terrängen allt mer kuperad och för egen del kändes det rejält i mina vader med viss krampvarning,  även pulsen fick en omgång. Vid Bertilssons stuga sprang vi mot Skatås-åttan. Där bestämde sig min något piggare och snabbare kollega att ta ett bonusvarv på åttan. Själv tackade jag för mig och sprang till Delsjöbadet, sedan vidare över golfbanan till Skår. Där blev det en välbehövlig dusch innan hemfärden till familjen. För mig och hunden blev det ca 18 kuperade kilometer. Det var riktigt fint att springa på Bohusleden idag. Trevligt med sällskap och bra yttre förhållanden, vacker natur och ingen risk att bli blöt. Däremot var det rejält halt på vissa ställen, vilken bilden ovan visar. Dagens gratistips blir att ställa bilen vid t.ex. Skatås och sedan ta pendeln till Jonsered och springa på Bohusleden tillbaka till bilen. Ta med vätska, extra energi, karta och en mobil så kommer ni säkert att få en riktigt fin runda och bra träning.

Från A till B




lördag 9 februari 2013

På G igen.....

Magisk T-R-A-I-L i Sandsjöbacka

Efter tre veckors snuva, halsont, stelhet och hosta har jag äntligen kunnat springa igen. Det har varit omöjligt att springa och det är först då som det finns en chans att verkligen sakna löpningen. Samtidigt har det varit ganska skönt att ta det lite lugnt, men på något konstigt sätt försvann också min karaktär. När halsen kändes bra tänkte jag ge mig ut på en runda, men var det inte lite kallt och ovanligt trött i ögat var jag också. Endast tre veckor uppehåll och min disciplin var helt bortblåst. Till slut vann jag mot latmasken och det fick bli en uppstart på den gröna milen i Skatås. Där märkte jag att min kondition också hade flyttat, troligen till varmare breddgrader. Det kändes som att springa i en halvmeter sirap.
Icebug och gaiters. Riktigt bra!


Nåväl, nu har jag hunnit med några pass. Det blir fokus på lugna distanser ett tag och de lägger jag med fördel och glädje gärna på fina stigar. En tur med hunden i Sandsjöbacka med en blå himmel, sol och nollgradig temperatur på fint frusna stigar med ett tunt lager nysnö. Det ni, det är verkligen ett bra recept för att skrämma bort latmasken och tanka ny energi. Nästan som att lämna blod, det gör lite ont,  efteråt kan du känna dig lite trött men samtidigt känns det renande och även som om du gjort nytta. Lite dagens ros till dig själv - känsla. Det där var nog en riktigt dålig liknelse.

Idag blev det ytterligare ett trailpass men lite mer av light-varianten, då jag sprang på måttligt kuperade slingor i närheten av mitt hem. Tyvärr hade en fin stig förvandlas till ett risigt kallhygge. Det är sällan jag svär, men nu blev det några spontana fula ord ute mitt ute i skogen. Annars är det bara bra.....

Avslutar med ett klipp från ett lopp jag gärna skulle vilja springa. Synd att det ligger i fel del av landet.