tisdag 23 april 2013

Kungsbackaloppet blev bra träning!

Så här lätt vill jag kunna springa!

I lördags sprang jag Kungsbackaloppet. Redan under uppvärmningen inför loppet kände jag mig icke snabb. Benen var sega och den där lätta känslan ville inte riktigt infinna sig.

De första kilometrarna av loppet kändes benen dock helt okey, däremot tyckte jag att jag andades lite väl tungt. Det rullade på i strax över 4-tempo. Redan innan vändningen (halvvägs) började benen protestera och fötterna skava. Milen passerades på 41:08 min vilket var ungefär samma tid förra året, men då hade jag betydligt mer krafter kvar att ge. Jag fick också lite negativa tankar och farten sänktes. En taktik borde kanske varit att ge allt för att spänna bågen och försöka hitta tempot igen, men mentalt var jag inte sugen utan jag fortsatte tävlingen som en träning. Sprang i mål på 1.30.20.

Jag är inte missnöjd i någon större utsträckning. Min simning, som jag uppskattar, har tagit en hel del löptid och löpningen i sig har i stort handlat om trail och inte om längre tempopass eller snabbdistanser på asfalt. Kort och gott blir du bra på det du tränar på. Just nu är det stora målet Öloppet den 3 aug och det är då jag skall vara i bra form inför just det loppet.

Skall ändå försöka hitta lite fokus inför Göteborgsvarvet som är om mindre än en månad. Får helt enkelt ge mig ut i asfaltsdjungeln och springa lite snabbare.fredag 19 april 2013

Kungsbackaloppet 2013Imorgon springer jag en halvmara i form av Kungsbackaloppet. Banan är en vändbana och anses som snabb. Frågan är om det då räcker med att träna lite mindre, då banan ändå är snabb eller om jag blir supersnabb om jag tar på mig ett par snabba skor. Jag tror jag trycker i mig lite rödbetsjuice, precis som förra året. Då blir jag lite extra snabb. 

Loppet är faktiskt (med undantag från Göteborgsvarvet) det första loppet som jag nu springer för andra gången. Det betyder att jag har en tid att förhålla mig till, bra eller dåligt - det visar sig.

Om ni är sugna på att springa snabbt går det bra att efteranmäla sig. Vädret skall bli fint och supersnabbt med sol, svag vind och ca 10 grader.

Lycka till imorgon alla snabba löpare....och Ni andra också!

måndag 15 april 2013

World Half Marathon Championships Copenhagen 29 March 2014Jag och Linus (tack för tipset) har idag ordnat varsin plats till VM i halvmarathon i Köpenhamn 2014. Lördagen den 29 mars 2014 är vi i Köpenhamn och står i startfållan.

Nu är det naturligtvis inte så att någon av oss har kvalat in till VM. Svenska Friidrottsförbundet har stenhårda kvalgränser för dem som skall springa VM i halvmarathon. När anmälan öppnade för danska löpare den 30 november tog de 18000 platserna slut på några timmar. Nu har IAAF för första gången givit klartecken för att 25000 löpare / motionärer skall få starta strax efter de internationella superstjärnorna. 5000 platser skall vara tingade för utländska löpare. Vi skaffade våra platser via Albatros Travel. De har 500 platser bokade för enbart tävlingen (plus en del paketlösningar). En startplats kostar €99. Är Ni sugna måste Ni nog bestämma er ganska snabbt.

Det blir garanterat en riktigt trevlig upplevelse! Dessutom är det smidigt att loppet ligger så nära och dessutom i vackra Köpenhamn.

2014 är året då vi skall løbe !!!
söndag 14 april 2013

Provlöpning av Lerum Vildmark m.m.

Bild från 2012

Veckans traillöpning blev den här veckan en provlöpning av Lerum Vildmark. Jag sprang loppet, 18 km, förra året och måste nog lägga den tävlingen som en av de vackraste och roligaste under det gångna året. Därför hängde jag på en provlöpning i tisdags. Jag var inställd på att det var den långa banan som gällde men tyvärr handlade det om 10 km banan. Men det blev trots allt en riktigt trevlig runda och framförallt stigpartierna är suveräna att springa på. På vissa partier när teknik och känsla stämde fick jag en viss förnimmelse av runners high, främst på vissa backar och utförslöpor. För mig blev provlöpningen en slags fartlek - extra roligt att köra i terräng. Håll utkik på deras hemsida eller facebook för nästa provlöpning.

För övrigt har veckan bl.a. bestått i två bra simpass. Det första blev tillsammans med Linus och då körde vi intervaller med 5*100 m samt 4*200 m och ett avslut på 50 m. I onsdags blev det swimrun. Då började jag med stegintervaller på löpbandet. Det blev en stege på 6,5,4,3,2,1-minut med 2 minuter joggvila mellan 6,5 och 4 och en minut på resten. Intervallerna sprang i en progressiv fart av 4, 3:55, 3:50, 3:45, 3:40 och 3:30 min/km. Ett bra pass med en fin känsla. Efter stegen blev det en dusch och därefter direkt ner i bassängen där det blev en insim på 100 m följt av 10*100 m med 30 sek vila mellan hundringarna. Jag ser nu verkligen fram mot att få byta ut simhallen mot havet.

Idag tog jag en milrunda med hunden. Trots ganska sega ben och en tung mage p.g.a en stabil frukost med amerikanska pannkakor lyckades jag putta igång kroppen till att snitta på runt 4:30-fart. Det var ett strålande väder med sol och tvåsiffrig temperatur. Glad i hågen försökte jag hälsa på de andra motionärerna som jag mötte. Märklig att så få eller i princip ingen lyckas eller orkade ge ett hej eller en nick tillbaka, trots att jag fick ögonkontakt. En större grupp löpare från Friskis&Svettis hälsade i alla fall tillbaka. Men de har nog lite mer folkvett än andra....:-)

söndag 7 april 2013

Ljuset i tunneln!

Ljuset i tunneln!
Den här veckan har varit en ganska lugn vecka bestående av distanspass. I tisdags var jag med och coachade under Göteborgsvarvets löparkvällar. Det blev en lugn trevlig och social runda på ca 13 km.

Sedan har jag och min hund avverkat ca 19 km på numera välkända stigar mellan Jonsered och Örgryte. Gjorde en liten extrasväng innan Bertilssons stuga för att få till lite fler höjdmeter och tid. En väldigt fin runda och jag sprang med ett litet fånigt leende på läpparna. Jag har också hunnit med ett helt godkänt crawlpass, en kort transportjogg och ett ännu kortare progressivt pass på löpbandet.

I kväll var Emelie Forsberg med i Sportspegeln. Ett trevligt inslag med en otroligt duktig och inspirerande traillöpare - http://www.svtplay.se/klipp/1144506/jag-alskar-att-springa

Till nästkommande vecka blir det hög tid att lägga in lite snabbare löpning. Tanken är att jag skall springa Kungsbackaloppet (21km) den 20 april. Har inte riktigt koll på min form, men det hade varit roligt att slå min fjolårstid på 1:27:31.

måndag 1 april 2013

264.1 km

Bild från provlöpningen av Risveden Terräng

264.1 km är den sträcka jag totalt sprungit i mars månad nådens år 2013. I mitt perspektiv är det en bra summa. Den sista veckan blev det ca 65 km löpning, samt lite simning och styrketräning. 

Veckans höjdpunkt eller kanske höjdmeter, var naturligtvis provlöpningen av Risveden Terräng - 17.7 km. Som sagt - alltid roligt med social löpning på en vacker och kuperad bana. Bra ordnat med en avslappnad men ändå proffsig inställning av arrangörerna. Det serverades bl.a. varm sportdryck under banan och i målgång fanns det kaffe och tilltugg. 

Veckans bottennapp var simningen - den här gången kändes tekniken urusel. Men lite vattenvana fick jag i alla fall och inför Öloppet kan det vara bra att träna på att tåla kallsupar....

Veckans mördare var egentligen bland de kortaste. Testade mina riktiga barfotaskor, ZEMgear Terra, på löpbandet. Sprang 6 km i maklig fart. Dagen efter (då jag skulle springa Risveden) kändes det rejält i mina vader. Jag trodde att jag var hyggligt van vid så kallade minimalistiska skor, men jag hade fel. 

Veckans skönaste pass var terrängintervallerna med IF Rigor. Aldrig fel med intervaller i terräng. Hög puls på mjukt underlag i naturen ger en skön känsla efteråt...

Veckans vanligaste pass eller troligen månadens är den obligatoriska rundan med joggingvagnen, barnen och hunden. Det märks att solen och lite vår-feelings har kommit fram, då det är betydligt fler personer som hejar och ger glada tillrop när de ser mig springa med mina småttingar och hunden.

Tyvärr avslutade jag veckan med att få i mig lite barnbaciller som gav mig halsont. Hoppas att det har försvunnit tills morgondagen - läs tisdag. Då drar nämligen Göteborgsvarvets löparkvällar igång. Första tillfället är det en helt vanlig distans på schemat - alla är välkomna. Gå in på följande länk för att hitta närmsta plats för dig!