måndag 2 december 2013

Morgonstund har guld i mund och principen om situationens krav!


Då jag just nu går en ganska omfattande utbildning har jag varit tvungen att lägga om min löpträning. Jag läser bl.a. om ledningssystem och där finns t.ex en princip om situationens krav. Det är en grundläggande princip som i korthet innebär att det skall finnas en överensstämmelse mellan situationen vi ställs inför och vårt ledningssystem. Det kanske inte går att direkt översätta ledningsprinciper till löpning men i vilket fall har jag tvingats att anpassa min löpning till rådande situation och har därmed dammat av morgonjoggen. För min del innebär det att stiga upp löjligt tidigt innan barnen vaknar och innan det är dags att ta pendeln till jobbet. Vid 5.45-tiden på morgonen är jag klädd i löparkläder och ger mig ut i mörkret med hunden. Det har blivit några väldigt korta pass i veckan på ca 5 km per tillfälle. Bättre än inget, oerhört segt den första kilometern men riktigt skönt när jag väl är hemma. Det ultimata hade varit att haft ca en mil till jobbet och kört morgonjoggen som en ren transportlöpning, men nu har jag lite längre än så till jobbet. På helgerna satsar jag dock på ett längre pass och jag har bl.a. sprungit  ca 23 km i Sandsjöbacka vilket behövs inför den stundande tävlingen i just den terrängen. I går blev det ett kombipass d.v.s först ca 7 km med joggingvagnen och hunden, sedan direkt ytterligare 13 km utan. Som sagt - tur att man är anpassningsbar till situationens krav.....

4 kommentarer:

 1. Jag har inte sett att det formulerats så men visst stämmer det. Alla vi som inte är proffs utan tränar målmedvetet samtidigt som vi jobbar heltid och förhoppningsvis orkar och hinner umgås med våra familjer har ju att anpassa sig till situationen som råder. Efter en tuff dag på jobbet eller hemma är kanske inte ett supertufft pass vad kroppen behöver. Då fungerar istället en lugn och skön löprunda, gärna i skogen.

  Det är ju det som är så bra med löpningen, enkelheten, att man kan ha det till så mycket, någonstans finns risken med att förlora glädjen i att faktiskt kunna och vilja träningen när vi komplicerar det alltför mycket eller kräver för mycket av oss själva vid fel tidpunkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så Staffan, enkelheten är det som gör löpning till en bra träning i en ganska proppfull vardag. Sedan är det viktigt med glädjen men det behövs också en ganska stor portion disciplin eller möjligen rutiner...oftast tycker jag att det är rutinen / disciplinen som får mig att komma ut och springa, sedan kommer glädjen under eller efter passet!

   Radera
 2. Kanske kan du transportspringa en del av sträckan till jobbet? Jag har tre mil till jobbet vilket är för långt för att springa för mig, men ibland har jag hoppat av bussen en hållplats tidigare och skippat spårvagnen helt och istället sprungit sista biten till jobbet, ca 6-7 km. Jag har även gjort motsvarande på väg hem, fast då har jag fått ta en liten omväg för att komma upp i en tillräckligt lång springsträcka, men jag har ändå "sparat" en del tid på det istället för att först åka hem och sedan byta om och ge mig ut och springa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag skall definitivt prova det. Den främsta anledningen att jag springer hemma är att jag kan ta med hunden och då blir han rastad på köpet...

   Radera