söndag 21 oktober 2012

Löpning med pannlampa.....

Jag och hunden jagar skuggor i Skatås!

Den här veckan har det blivit lite gott och blandat med löpningen. Har som vanligt avverkat några kilometer med joggingvagnen, men också kört ett kort pass på löpbandet, ett spinningpass och mörkerlöpning. Under början av hösten och vintern blir det lätt att tempot i löpningen dras ner. De flesta har redan haft sin urladdning med tävlingar och nästa mål ligger troligen en bit fram. Dessutom är det mörkare, kallare och om möjligt mer nederbörd vilket gör att motivationen kanske tryter.

Ett sätt att hindra den här löpardepressionen är att skaffa en pannlampa. Jag gjorde höstens första löptur med pannlampa den här veckan. Lånade en stark lampa från jobbet och sprang en kort men ganska kuperad runda tillsammans med hunden i Skatås. Jag sprang den upplysta 8:an mot Bertilssons Stuga och sedan vek jag av in i mörkret, tände pannlampan och sprang upp i "Hästebackarna" och vidare runt lilla Delsjön.

Att springa med pannlampa ger en ny dimension till löpningen. Min upplevelse är att mörkret gör att det känns som om jag springer fortare än vad jag i realiteten gör. På något sätt blir jag också automatiskt mer fokuserad på just löpningen. Det kanske beror på att det är tystare under natten och att det kompakta mörkret gör att jag mer sluts in i min löparbubbla. Mörkerlöpning i ljusskenet från en pannlampa gör också att gamla uttråkade / uttjatade stigar blir nya. Naturen och omgivningen ser annorlunda ut. Backarna bara dyker upp och helt plötsligt har jag sprungit upp för dem och vidare. Det finns de som är rädda för mörkret men för mig är det nästan tvärtom. Jag uppskattar mörkret, känner mig trygg och mörkret ger mig faktiskt energi. Tystnaden, mörkret och ensamheten gör att mina sinnen skärps och det blir lättare att reflektera över löpningen och livet. 

Vad har ni för erfarenhet av att springa i mörkret och vilken pannlampa använder ni?

Nästa vecka blir det dock mer sol och värme för mig, då far jag till Alicante. Löparskorna åker med i bagaget. Pannlampan och troligen även bloggen får vänta tills jag kommer hem. Ha det skönt i mörkret!8 kommentarer:

 1. Intressanta reflektioner! Jag har aldrig sprungit med pannlampa då jag trott att det är jobbigt att ha den på huvudet och det skulle hindra min löpning. Men så kanske inte är fallet? Tycker du att det fungerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en uppsjö av pannlampor. Den jag använde senast har ett grymt ljus men på bekostnad av ett halvtungt batteripack. Det brukar jag lägga i min vätskeryggsäck och då känns inte vikten....å andra sidan ger den extra vikten lite extra träning. Själva lampan och hållaren sitter bra på huvudet och stör inte allas löpningen. Billigare lampor brukar ha sämre ljus men är vanligen lättare. Det finns många bra lampor från 500kr och uppåt. För ännu mer pengar kan du få både lätta och grymma lampor som t.ex. Petzl Nao eller Silva Runner.

   Radera
 2. Hittade din blogg häromdagen när jag sökte lite löpinspiration. Springa i skogen med pannlampa låter så himla kul och det vore fint att kunna fortsätta springa stig nu när mörkret sänker sig allt tidigare... Men jag tror inte jag vågar göra det själv tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat hit Love och hoppas du får lite inspiration. Prova att springa på ett upplyst spår och sedan vika av från spåret in på en stig en kort sväng med pannlampan. Lovar att du kommer att vara trygg - det är liksom inte några andra ute - och nästa gång vågar du säkert springa längre o.s.v. Alternativet är att få med dig en kompis ut i mörkret eller kanske låna en hund om du inte redan har en........

   Radera
 3. Skön reflektion om nattlöpning, detta lopp kanske kan vara något för dig?

  http://2013.10mila.se/?page_id=1137 kolla 10mila nightrun längst ner, jag är sugen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där såg ju riktigt intressant ut. Först trodde jag att det handlade om orientering, men så var ju inte fallet. Ett millopp i mörker, obanad terräng och pannlampa - helt klart spännande!

   Radera
 4. Jag ÖNSKAR att jag kände mig trygg i mörker. Jag har sprungit i det ett fåtal gånger men springer nog fortare (dvs att det inte bara känns så) för jag är rädd... Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större chans ätt du är själv i mörkret än när det är ljust, dessutom är det få personer som under en löptur stött på något spöke, varulv eller dylikt..:-)......men jag förstår känslan....fast rädslan kanske är en bra boost för farten.....

   Radera