torsdag 3 januari 2013

Trail Running i Sandsjöbacka!

Teknisk stig?

Passage vid Grönabur - SwimRun?
Förra årets stora tema för mig var joggingvagn. Därför kändes det ganska bra att börja även det nya året med en hurtig runda med vagnen. Igår däremot bytte jag bort vagnen och asfalten mot lite finare underlag. Finare och finare, det beror på vad som uppskattas av betraktaren eller i det här fallet löparen. 

Jag och min hund begav oss till naturreservatet Sandsjöbacka. Vi parkerade bilen vid Kyrkobyn Dala och sprang sedan på bl.a Sandsjöbackaleden upp och runt Sandsjö, vidare tillbaka till utgångspunkten. Vi avverkade andra ord en del av Sandsjöbacka Trail Marathon. I loppet ligger den första (av två) vätske/förtärings-stationen vid just Sandsjö. Mitt mål med dagen var att få lite stiglöpning i kroppen och fokus var på tid ute, inte tempo eller hög puls. Min specifika träning på sistone inför just det här loppet har inte varit imponerande.

Rundan kan sammanfattas med lera, vatten, is och en blandning av dem. Rejält teknisk löpning runt 1 h 50 min och en bra genomkörare för benen och knoppen. Det gick inte att glida iväg i tankarna för då var genast en rot eller en sten där och satte fällben för mig.

Imponerande natur norr om Sandsjö!

Vid Grönabur var det ett mindre hav som mötte mig. Isen bar ungefär halvvägs sedan hade det blivit isbad om jag fortsatt. Jag vände därför och sprang bakhållet eller via leden upp till den norra delen av Sandsjö och sedan söderut över vidderna tillbaka till motsatt sida av "havet vid Grönabur". Leden vid Sandsjö var för övrigt också rejält blöt och hal. Jag är glad att jag hade valt dubbade skor. Förhoppningsvis blir det kallare, gärna lite snö till tävlingsdagen och när jag ändå håller på - varför inte en klarblå himmel. 

Hellre springa på is och ha det glatt än i lera och sörja......Halt och blött men ändå fantastiskt roligt!5 kommentarer:

 1. Är det en uppmärkt led hela vägen? Tänkte ta bilen till infarten vid Långås snart och ta en sväng. :) Roligt att se dig i vattnet idag!

  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns flera leder varav huvudleden / Sandsjöbackaleden är orange. En bra idé är dock att skriva ut en karta från Eniro (länk i inlägget ovan) och ta med, alternativt kan jag följa med som guide..:-)

   Radera
 2. Hej! Så bra inlägg! Jag kommer att springa den 20e och undrar om du vet hur banan ser ut idag?
  Finns det fortfarande is tror du?
  Vilka skor borde man ha? Icebugs? Eller vanliga terränsskor?
  Oj så många frågor...
  Tack.
  Coyntha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu finns det nog inte särskilt mycket is kvar. Däremot är det säkert väldigt blött och lerigt. Som prognosen ser ut, eller som vädret brukar vara i slutet av januari, blir det troligen kallare och då blir vatten till is. Med andra ord tror jag eller hoppas jag att det blir kallt och då slipper vi en massa vatten.

   Förra året blev det kallt dagarna innan loppet och på morgonen var det strax under nollan, senare under dagen blev det också ett rejält snöoväder. Då tyckte jag att mina Icebug fungerade bra, framförallt på den första ganska hala biten över Sandsjöbacka. Sedan är de ju lite stumma att springa med på asfalt, men det går inte att få allt. För övrigt sprangs det med alla möjliga varianter från vanliga skor till New Balance Minimus o.s.v

   Radera
  2. Var för övrigt inne på din fina blogg......vilken intressant löpar- och livsresa du har gjort. En 24-timmars är det inte många som fixar!

   Radera