fredag 20 juli 2012

Vidga dina vyer och hitta platser för trailrunning!

Trailrunning vid FAIK-stugan!
Trailrunning kan du sysselsätta dig med precis var som helst, bara det finns någon form av natur. Bor du eller befinner dig vid ett berg är du lyckligt lottad. Vid naturvårdsområden kan du hitta vackra och förhoppningsvis välmarkerade leder. Många av dem ligger förhållandevis nära kommunikationer, dv.s det går att springa en valfri sträcka och sedan åka kommunalt hem eller vice versa.

Stigar går också och att hitta i de flesta skogsområden. Stigarna finns där av någon anledning och att springa på dem är inte bara bra för din hälsa utan också ett sätt att bevara ett kulturarv då du faktiskt hjälper till att trampa upp stigen lite grann. Det är allt för många stigar som idag bara försvinner, glöms bort eller byggs bort.

Ett sätt att hitta nya stigar är helt enkelt att våga ge sig ut på okänd terräng. Våga vika av från ditt vanliga motionsspår in på en stig. När du springer ditt vanliga distanspass på cykelbanor vidga dina vyer, öppna din sinnen och du skall se att det säkert finns en stig som leder bort från asfalten.

Vill du kombinera din löpning med en övernattning eller bara hitta nya platser för fin trailrunning kan du gå in på en riktigt bra hemsida, Svenska Turistföreningen, där finns det mängder med tips på vandrarhem för löpare.

Till sist - om Ni tröttnat på de vanliga tillrättalagda motionsspåren, finns det säkert en eller flera orienteringsklubbar i närheten av din bostadsort. Oftast har de en klubbstuga som ligger lite avsides. De brukar ha flera fina och bra markerade spår för löpning eller skidåkning. Idag tog jag en kort biltur till FAIK-stugan i Jorred / Fjärås. Där sprang jag deras 10.5 km slinga. Inga problem att hitta och det blev en runda som bjöd på fin trailrunning med en blandning av teknisk kuperad stig, lite mosslöpning och en del vatten och lera samt naturliga hinder. Bra träning inför terränglopp eller bara som skön löpning i och med naturen.



5 kommentarer:

  1. Det är alltid lite knivigt att hitta bra stigar att springa på så tack för ett supertips med STF! Det ska jag testa till hösten. / Peppe

    SvaraRadera
    Svar
    1. STF har en del guldkorn. Kul att jag kan inspirera inspiratören...:-) Åter ett stort lycka till på Swiss Alpine!!!

      Radera
  2. Tack för trevliga kommentarer i min jogg-artikeln.
    Klart att man "alltid" måste spänna bågen. Ibland lyckas man ju klara sina drömmars mål också!

    Just hemkommen efter en 10:kmare, alltid lika skönt att varva ner efter ett pass.
    Ha en go helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Har också lite funderingar på att skicka en krönika till jogg....lite svårt att få tiden att räcka till bara. Föresten skulle du kanske starta en egen blogg???

      Radera
    2. Jo, det där med en blogg vore kanske något. Men jag är så dålig på att ta kort.
      Ni "andra" som bloggar tar massa skojiga bilder och lägger in och så. Jag tror jag är lite för bekväm för det--

      Men redaktionen på jogg var jätte hjälpsamma. Vi e-postade korrektur fram och tillbaka, med konstruktiva diskussioner om innehåller och upplägg. Så jag kan rekommendera dig att skriva en

      Radera