tisdag 17 april 2012

Löparlycka och runners high!


I en av löparbloggarna som jag följer, Maratonbloggen, var det igår ett inlägg om lycka. Att vara lycklig här och nu, ha närvaro och uppskatta det du har.

Jag har tidigare i ett program av Skavlan hört professor Micael Dahléns teorier om lycka. Kortfattat menar Micael att vi människor kan känna lycka för en sak i högst tre månader. Med andra ord, vinner du en miljon eller köper ett par nya löparskor, blir du i båda fallen lycklig i högst tre månader. Han menar att vi bor i ett förväntningssamhälle och alltid strävar efter nya saker. Detta beskriver han i en bok Nextopia.

Vår värld har en massa möjligheter men vi är dåliga på att värdesätta det vi har utan är säkra på att nästa sak är bättre. Vi lever i ett samhälle där morgondagen alltid skall bli den bästa dagen. Han menar samtidigt att evig lycka skulle vara förödande för vår ras. Dessa små lyckorus och strävan efter ny lycka gör att vi tvingas att utvecklas.

För min del är det lätt att hitta vardaglig lycka, t.ex. att jag har en fantastisk familj, ett arbete som jag gillar och i smått räcker det med ett litet leende från mina barn för att känna stor lycka. Överför jag teorierna till löpning, får jag slutsaten att löpningen ger mig små doser av lycka - här och nu. Samtidigt gäller det att vara tacksam över att jag kan springa och att jag gör det just nu. Det är lätt att bara sträva framåt och se till nya mål eller snabbare tider. De små stunderna av lycka gör också att jag fortsätter att springa och utvecklas som löpare.  Dessutom sker det då och då, speciellt under långa pass att jag känner ett stort lyckorus. Troligen är det vad forskare kallar för "runners high". Kroppen utsöndrar endorfiner. Om runners high kan du läsa i bl.a. bloggen Hjärnfysik. Jag blir helt enkelt beroende av löpning. Ett helt okey beroende.


2 kommentarer:

  1. Tyckte väl att jag börjat tröttna lite på Johan... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Linda, Ni har ju varit gifta mer än tre månader!!!. Du får börja springa iställlet...:-) Men teorin ger i alla fall en förklaring till min "walk in closet" med löparskor. Köper minst ett par skor eller löparkläder vart tredje månad, allt för att spä på min lycka!!!

      Radera