måndag 9 april 2012

Tröskelpass på löpband.


Hade planerat att springa en snabbdistans utomhus idag. Men när jag vid 6-tiden blev väckt av barnen kunde jag konstatera att vädret bestod av snöblandat regn som dessutom kom lite från tvären. Tände en brasa för att få upp lite värme i huset och gav sedan välling till barnen. Efter en stunds funderande vek jag faktiskt ner mig. Brukar ge mig ut i alla väder, men ett snabbt pass hade blivit svårt att genomföra.

Därför blev det gymmet och löpbandet. Löpband är ett bra komplement vid vinterhalvåret för intervaller men jag tycker att det är ganska mentalt tråkigt. Vill ju springa för att uppleva omgivningen och ta mig från punkt A till B eller kanske oftast A till A.

I vilket fall, när jag springer på löpband har jag minst 1% lutning för att "efterlikna" utomhusträningens motvind och backar m.m. Valde att springa ett tröskelpass då det är ganska bra att göra på löpbandet. En av de saker som avgör hur snabbt du kan springa längre distanser är hur snabbt du kan springa utan att få för mycket mjölksyra i musklerna. Vid tröskelpass springer du i en fart som ligger precis under den fart som gör att det bildas för mycket mjölksyra. Det finns en massa olika sätt att bestämma den hastigheten. Du kan t.ex. göra dyra tester hos kliniker eller springa efter din snittfart på ett halvmarathon. Här är en kalkylator från marathon.se. Med den utgår du från ett lopp eller testlopp på 5 km och kan räkna ut ditt tröskelvärde.

Mitt pass på löpbandet blev en uppjogg på 10 min, följt av tre gånger 10 min "trösklar" som sprangs i fyraminuters-fart. Varje tröskel blev alltså 2500 meter lång och sprangs i en hastighet av fyra minuter per kilometer. Efter varje tröskel hade jag fem minuters joggvila. Tiden på passet blev 55 minuter och sträckan 12.5 km. Fördelen med tröskelpass är att de är ganska skonsamma. Mitt pass blev rejält svettigt och troligen hade jag lite för hög fart på trösklarna. Ett tips kan vara att springa trösklarna progressivt, d.v.s första 10-minutaren lite lugnare och sedan öka på nummer två och tre.

I morgon är en ny dag och då blir det kanske ett dubbelpass........

4 kommentarer:

 1. Förstår att du valde att vara inne idag. Ingen mening med den typ av väder det är idag! /Linda

  SvaraRadera
 2. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder......men idag var det verklig kasst väder och faktiskt har jag inga bra löparkläder för snöblandat regn. Vädret passade nog bättre för en bok eller att läsa en blogg om böcker.....:-)

  SvaraRadera
 3. Bra pass och löpband är som sagt ett bra komplement vid snabbare löpning vid dåligt väder! Det där passet ger riktigt bra resultat på fartuthålligheten, du kan också laborera med att korta vilan, jag har kört 3x10 min ute i tröskelfart med 1 min ståvila, då börjar man nästa intervall när pulsen fortfarande är ganska hög, men det blir ju inte samma träningsvolym som med joggvila.

  SvaraRadera
 4. Precis, Staffan, ett bra pass och inte allt för slitsamt. Tycker att tröskelpass är ett laborerande och har lite svårt att bestämma farten. Det bästa är kanske att gå på känsla eller använda pulsen. Annars kan ganska många pass tendera att bli tröskelpass, i alla fall för mig. Bra förslag med ståvila, ett annat sätt att göra passet lite tuffare är att minska joggvilan och kanske lägga på en eller två tiominutare.

  SvaraRadera